Целта на конкурса е даде възможност за изява на творческите заложби на учениците, както и да провокира техния интерес свободно да интерпретират темата според своето собствено разбиране за родината, независимо дали става дума за обект, събитие, личност, или за лични преживявания и мечти, даващи израз на връзката с България.

Творческото съревнование е разделено в две възрастови категории, обхващащи учениците 8-9 клас и 10-12 клас на всички училища, школи, клубове и центрове за подкрепа на личностното развитие от страната. Всеки участник може да изпрати 1 творба. Рисунките, участващи в конкурса, трябва да бъдат представени на хартиен носител с размер на листа формат А3 – паспартирана бяла с размери 50х70см.

Всяка творба следва да бъде придружена от етикет, залепен в долния десен ъгъл на лицевата страна на рисунката, съдържащ: името на творбата, имената на автора и годините, учебно заведение. На обратната страна на рисунката е необходимо да бъде залепена по-подробна информация със: име на творбата, трите имена на автора, възраст, учебно заведение/школа, електронен адрес и телефон за връзка.

Във всяка от категориите ще бъдат отличени по 6 творби. Рисунките трябва да бъдат изпратени с пощенско клеймо най-късно 22 януари 2019 г., с придружаваща декларация за съгласие относно обработката на личните данни, в Представителството на Европейската комисия в България на адрес:

1000 София, ул. "Г.С. Раковски" № 124,

Представителство на Европейската комисия в България,

За конкурса „България в Европа: минало, настояще, бъдеще“.

За допълнителни въпроси относно конкурса: CAB-GABRIEL-EVENTS@ec.europa.eu