Сутринта на 03.06.2017 г. Димитров отишъл с колелото си на полето извън селото. По същото време на това място бил с коня и каруцата си и С.Б.

Не след дълго двамата се върнали в селото, където отново се срещнали пред дома на обвиняемия. Между тях възникнал спор и последвало сборичкване. Минаващ с автомобила си свидетел сигнализирал за инцидента. В този момент Димитров извадил от джоба си пистолет, насочил го към С.Б. и произвел няколко изстрела. Пострадалият мъж паднал, а обвиняемият се обадил на телефон за спешни случаи 112, за да съобщи за случилото се.

Изстрелите били чути и от живеещите в съседство хора. На място дошъл кварталния полицай, на когото Димитров разказал за случилото се и предал пистолета си.

Междувременно пострадалият С.Б. бил откаран в болницата в гр. Лом, където медицинския екип констатирал смъртта му. Непосредствената причина за фаталния изход е остра вътрешна кръвозагуба, развила се на базата на пронизващото огнестрелно нараняване с разкъсване на белите дробове и сърцето.

Разпитан на досъдебното производство обвиняемият Димитров не се признава за виновен, като твърди, че бил нападнат от бившия си зет с брадва и се отбранявал от него. По тази причина стрелял с пистолета, който намерил предния ден в кошарата си. Тези обяснения не се подкрепят от събраните по делото доказателства и водят до извод, че са защитна позиция на обвиняемия с цел да се избегне наказателно преследване.

Предстои насрочване на делото от съда.