Обвиняемият М.Т. бил често търсен от различни лица за предоставяне на услуга, свързана със сеч на дърва.

През м. август 2021 г. мъжът имал договорка с Г.М. за отрязване на 6 маркирани дървета, за което собственикът им имал редовно издадено позволително за сеч.

На 28.08.2021 г. обвиняемият, заедно с 9-годишния си син И.Т. и възложителя на услугата Г.М., отишъл в местността „Бунара“ в района на с. Пърличево, област Монтана. Там той следвало да отсече посочените му дървета с моторен трион.

М.Т. подценил опасността, като при отрязването на последното шесто дърво то паднало върху малолетното му дете и Г.М., които се намирали в опасната зона. Обвиняемият веднага се затичал към мястото и заедно с Г.М., който бил засегнат от клоните на дървото без причинени увреждания, освободил тялото на И.Т.

Незабавно бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пристигналият на мястото на инцидента медицински екип констатирал смъртта на детето.

От заключението на съдебнотехническа експертиза е видно, че при извършването на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, обвиняемият М.Т. е нарушил Правилата за здравословни и безопасни условия на труд в горските територии и Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Той не е предприел мерки за недопускане на хора в опасната зона около дървото за поваляне, която е с радиус от 50 метра, и не е изпълнил задължението си да се погрижи за здравето и безопасността на сина си.

Предстои делото да продължи в съда.