Случаят нашумя отново, след като близо две години след престъплението МВР оповести, че има задържан за убийството на Георги Игнатов. Той беше умъртвен в средата на 2015 г. и бе намерен на пейка в Борисовата градина близо до метростанция "Национален стадион Васил Левски" с прободна рана от нож. От вътрешното министерство съобщиха тогава, че според тях двамата не са се познавали, а основната версия за мотива за убийството е грабеж.

От записи на камерите в района се видя, че младо момче бяга от мястото на инцидента. Самоличността му обаче така и не беше установена дори и след като видеото се разпространи в медиите с призив, ако някой го разпознае, да сигнализира в МВР. Матев беше задържан едва преди няколко месеца. По време на убийството той е бил на 17 години. Сега е на 19 и е студент по право в Благоевград.

По време на предишните заседания, в които съдът решаваше мярката за неотклонение на обвиняемия, се разбраха интересни факти около случая като този, че директорът, преподаватели и съученици на Матев са го разпознали на снимките, които полицията разпространи във всички училища в София след инцидента. Те обаче не са сигнализирали по-рано, без да стане известно с какви мотиви освен тези на учениците - че ги било страх.

В крайна сметка близо две години по-късно една от съученичките на Матев се свързала с приятелката на жертвата и ѝ казала кое е момчето, което се вижда на записите от камерите. След това приятелката на Георги Игнатов е отишла в полицията и разследването се насочило към Матев. Основен свидетел на прокуратурата е братът на обвиняемия, който свидетелствал, че Йоан Матев му е споделил, че е намушкал човек в този ден - 2 юни 2015 г. Искал да вземе парите на жертвата, но без да иска, го е намушкал.

Освен това братът на обвиняемия е дал информация на полицията, чрез която тя е открила нож, с който се предполага, че е извършено убийството. Той е бил намерен в шахта в близост до пейката, където бе открито тялото на жертвата. Не стана известно защо полицията не е проверила по-рано шахтите около мястото на инцидента.

Беше назначена и ДНК експертиза на ножа, но по-късно прокуратурата отказа да дава повече информация на медиите по разследването и не се разбра какво е показала тя.

Източник: dnevnik.bg