Общобългарският събор в село Мала Перешчепина в Украйна е насочен единствено към духовната и културната памет на българите”, заяви на пресконференция в националния пресклуб на БТА в София Румен Спасов, председател на Международния инициативен комитет на събора. В брифинга взеха участие още заместник-председателите на комитета Делян Дамяновски - изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ), Симеон Симеонов - председател на Отечествения съюз, Ивелин Михайлов от Фондация "Въздигане", депутатът от коалиция "Обединени патриоти" Красимир Богданов, журналистката Патриция Кирилова - председател на Сдружението за опазване на културно-историческото наследство "Велика Болгария”, фолклорната певица Поли Паскова и баскитаристът на рок група "Епизод" Симеон Христов.

"Нашата инициатива и усилия нямат нито политически, нито националистически характер и подбуди. С почитта си към великия български Кан Кубрат, чийто гроб се намира на украинска земя днес, и към делата на неговите петима синове - Баян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек, подчертаваме културната символика и дълбоката историческа връзка на съвременните българи и украинци с много народи на съвременна Европа, каза още Румен Спасов. Нашата инициатива среща пълно разбиране, одобрение и подкрепа от областното, районното и селското ръководство на Полтава, Нови Санжар и Мала Перешчепина. Засега не получаваме очакваната подкрепа от българските държавни власти.”

Организаторите уточниха, че Великобългарският събор е подкрепен от над 50 общини у нас и от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). В събора ще се включат различни фолклорни ансамбли, рок група „Епизод" и певицата Поли Паскова. Според нея е дошло време да се обединим и това е една от причините да участва в събора.

Лице на Общобългарския събор в Украйна ще бъде най-добрият български боксьор и претендент за световната титла Кубрат Пулев.

Междувременно родолюбци от цял свят продължават да правят дарения за доизграждане на Мемориалния комплекс на Кан Кубрат в Мала Перешчепина. Председателят на фондация "Въздигане" Ивелин Михайлов, подпомогнал изграждането и на паметника на Кан Алцек в Италия, се ангажира до една година паметникът на Кан Кубрат и синовете му да бъде изграден в Мемориалния комплекс край Полтава.