От община Мездра са подадени 3 жалби - Две от Наталия Христова – упълномощен представител на ПП „БСП за България”. В единия сигнал се посочва, че в секционна избирателна комисия в Мездра, на информационното табло със списъка с преференциите, е поставен нов такъв с имената на кандидатите от ГЕРБ-СДС. След проверка на РИК-Враца е установено, че член на СИК е констатирал нарушението и е поставен нов.

В другия сигнал, Наталия Христова съобщава за застъпници и представители на политически партии и коалиции, които са извън избирателните секции и нямат пряк и ефективен достъп до изборния процес. От РИК-Враца обясняват, че от посоченото в жалбата не става ясно каква е причината тези лица да са извън секциите, затова жалбата е оставена без уважение.

Един от кандидатите за народни представители – Каролина Кьолер от ПП ДПС, е сигнализирала за проблем с химикалките в секционните избирателни комисии. В сигнала се посочва, че цвета е бледосин, което налага повторно отбелязване върху бюлетината. Това може да доведе до прокъсване на хартията, излизане от квадратчето или много слабо отбелязан вот. След проверка на РИК – Враца е установено, че не се налага двойно отбелязване върху бюлетините.

Три от сигналите за нарушение са за агитация в деня на изборите чрез публикации или снимки в Интернет. Според Изборния кодекс социалните мрежи (фейсбук, туитър и други подобни) и личните блогове не са медийни услуги, поради което сигналите са определени като неоснователни.

Всички решения подлежат на оспорване в тридневен срок от обявяването им пред Централната избирателна комисия, поясняват от РИК – Враца.