MediaNews припомня, че с Решение 336, взето на майската сесия на местния парламент, Общинският съвет реши:

1. Дава съгласие да се учреди безсрочно и възмездно право на пристрояване на "Роял" ООД в поземлен имот, урегулиран с Подробен устройствен план (ПУП-ПРЗ) на гр. Мездра, одобрен със Заповед № 111/ 20.02.1989 г., актуван с Акт №8/ 15.04.1998 г. за частна общинска собственост, за изграждане на обект "Лятно кино" към северната фасада на сградата на съществуващото Кино "Роял".;

2. Дава предварително съгласие за допускане на изменение на действащия ПУП-ПРЗ в обхвата на кв. 64 на гр. Мездра. Изменението да бъде извършено за сметка на заявителя.;

3. Възлага на Кмета на Община Мездра да извърши всички правни и фактически действия във връзка с учредяване правото на пристрояване.

Решението е прието на основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 38, ал. 2 от Закона за общинската собственост, чл. 47, ал. 1 и чл. 47а, т. 4 и чл. 48 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общински имоти, приета от Общински съвет - Мездра.

Това решение бе подкрепено от 17 от присъстващите в залата 20 съветници. "За" гласуваха всички съветници от БСП, АБВ и "Народен съюз", както и трима от ГЕРБ. Останалите трима съветници - Надежда Йорданова (ГЕРБ), Каролина Кьолер и Мирчо Мирчев ("Либерален алианс"), не гласуваха.

Впоследствие със Заповед № ПО-07-12/ 05.06.2017 г. областният управител на Враца Малина Николова върна за ново обсъждане Решение 336. Според нея то е прието при неизяснени фактически обстоятелства и не отговаря на изискванията на чл. 59 от Административнопроцесуалния кодекс, поради което счита, че решението е незаконосъобразно.

Извънредното заседание на Общинския съвет е насрочено за 18:00 часа. Преди това от 17:30 часа ще заседават Постоянните комисии "Финанси и бюджет”, "Стопански дейности, общинска собственост и европейска интеграция" и "Устройство на територията, опазване на околната среда и инфраструктурата".