На сесията бе обсъдено и предложението за промяна размера на индивидуалните основни месечни възнаграждения на кмета на Община Мездра и кметовете на кметства. То бе прието с 19 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.

Преди окончателното гласуване обаче, общинският съветник Генади Събков предложи заплатата на Иван Аспарухов да бъде гласувана отделно от заплатите на другите кметове и нейният размер да не се променя. И двете предложения не получиха съгласие от членовете на съвета. Единствената промяна, приета от съветниците, бе заплатата на кмета на село Зверино - Стоян Петров, да бъде увеличена от 1500 на 1600 лв., с оглед броя на жителите на населеното място.

Приети бяха Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината за периода 2022-2025 г. и Годишен доклад за 2021 г. за наблюдение изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Мездра за периода 2021-2027 г.

По решение на общинския съвет и във връзка със заявление, внесено от председателя на ОбС Яна Нинова, се отпуска финансова помощ на Христо Пенчев от Мездра в размер на 1420 лв. То е на основание Правилника за реда, начина и условията за отпускане на еднократна помощ на лица и семейства от община Мездра.

Местните депутати разгледаха и приеха предложенията за присъждане на званието „Почетен гражданин на Община Мездра“ на Георги Тодоров и Валентин Вълчев за изключителни заслуги и значим принос за духовния и културен живот на общината.