Наложиха се две гласувания, като при второто "за“ гласуваха 9 от присъстващите в залата 18 съветници - Георги Валентинов, Огнян Петров и Димчо Йотов ("Народен съюз“), Николинка Кътовска, Мирослав Аспарухов и Наталия Луканова (АБВ), Ивайло Тодоров, Ивайло Тошев и Яна Нинова (ГЕРБ), 3-ма се въздържаха - Десислава Костова, Надежда Йорданова (ГЕРБ) и Мирчо Мирчев ("Либерален алианс"), а 6-ма не гласуваха - Катя Йотова, Венелин Кръстев, Наталия Христова, Ангел Йорданов и Данаил Димитров ("БСП - Лява България“) и Каролина Кьолер ("Либерален алианс“).

В знак на протест с това решение тримата съветници от коалиция "Народен съюз“ напуснаха заседанието. На излизане от залата съветникът Огнян Петров заяви, че ще дари лично въпросните хиляда лева на снимачния екип на кинолентата, а почетният гражданин на Мездра Красимир Стефанов напусна възмутен сесията с думите: "Вие доказахте, че не сте българи!“.

По останалите точки от дневния ред Общинският съвет даде положителни становища.

Приета бе актуализация на бюджета на община Мездра за 2016 г. по прихода и разхода в увеличение с 233 106 лв. и бе допълнена Програмата за капиталови разходи на общината за т. г., като в нея беше включено финансиране със собствени средства в размер на 211 119 лв. закупуването на поземления имот в землището на Шабла, върху който се намира почивната база, собственост на Община Мездра.

Съветниците приеха отчетите за дейността, приходите и разходите и счетоводните баланси на общинските търговски дружества "Мездра-Автотранспорт 2013“, "Транс-Авто-2015“ и МБАЛ - Мездра за първото шестмесечие на годината, както и отчета за дейността на "Екопроект“ ООД за второто тримесечие на 2016 г.

Приети бяха изменения и допълнения в Наредбата за определяне на местните данъци на територията на община Мездра, с които годишният данък за таксиметров превоз на пътници бе определен на 400 лв. за всеки отделен автомобил, извършващ този вид дейност. Наредбата влиза в сила от 1 януари догодина.

Одобрени бяха също допълнения и изменения в Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Мездра, с които се регламентира реда за откриване, при необходимост, на процедура за финансово оздравяване на Общината.

Приет бе и отчет за изпълнение на Програмата за овладяване на популацията на безстопанствени кучета за първото шестмесечие на т. г. От него става ясно, че от началото на годината в общината са регистрирани 185 безстопанствени кучета, от които са кастрирани 19. Същевременно от таксата за притежаване на кучета са събрани 1130 лв., при регистрирани 740 домашни любимци в града и съставните села.