Информация за изпълнението на бюджета на Община Мездра за първото полугодие на 2016 г. - тази точка в дневния ред предизвика най-остри дебати на юлската сесия на Общинския съвет. "Спокоен съм за изпълнението на Бюджет 2016", заяви при представянето на информацията кметът Генади Събков и подчерта, че спрямо същия период на миналата година Общината е събрала 200 000 лв. приходи повече, като същевременно е успяла да погаси стари задължения в размер над 1 млн. и 200 хил. лв. В момента местната хазна разполага в наличност с 1 220 000 лв., похвали се градоначалникът.

На друго мнение бе Николинка Кътовска от АБВ, която направи сравнение между бюджетите на Община Мездра за 2015 и 2016 г., изпълнението на двата бюджета по приходите и разходите за първото шестмесечие и изпълнението на приходите спрямо заложения план за първото полугодие на 2015 г. и 2016 г.

Георги Валентинов от коалиция "Народен съюз” коментира финансовото състояние на Общината и широко тиражираните твърдения на Събков, че в края на мандат 2011-2015 г. задълженията й възлизат на 8,5 млн. лв., което според градоначалника я поставя в ситуация на "финансов разрив”.

В крайна сметка местният парламент не прие информацията за изпълнението на общинския бюджет за първото шестмесечие на т. г. "За” гласуваха 8 от присъстващите в залата 18 съветници, 5-ма бяха против, 4-ма се въздържаха, а един не гласува. Информацията подкрепиха шестима съветници от БСП (Катя Йотова, Гергана Петрова, Наталия Христова, Ангел Йорданов, Данаил Димитров и Митка Лечева) и по един от ГЕРБ (Десислава Костова) и Либерален алианс (Мирчо Мирчев). Против гласуваха тримата съветници от „Народен съюз” (Георги Валентинов, Огнян Петров и Димчо Йотов) и двама от АБВ (Николинка Кътовска и Тошко Стоянов), въздържаха се четирима съветници от ГЕРБ (Ивайло Тодоров, Ивайло Тошев, Яна Нинова и Надежда Йорданова), а Наталия Луканова (АБВ) - не гласува.