В Административен съд - Враца са образувани пет административни дела на основание протест на Окръжна прокуратура - Враца против отделен текст от наредбите за администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общините Враца, Криводол, Оряхово, Роман и Борован. С протестирания текст е определена такса и депозит за издаване на разрешение за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства.

В протестите са изложени съображения, че съгласно Закона за устройство на територията работите, свързани с разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, се извършват въз основа на разрешение за строеж. Не се изисква и разрешение за разкопаване, за каквото в атакувания текст на отделните наредби е предвидена такса.

Според прокурора приетата и определена такса е без правно основание, такава не е предвидена в Закона за местните данъци и такси или в друг специален закон, поради което същата се явява в противоречие с материално правните норми. Иска се отмяна на разпоредбите в частта относно оспорената такса, като незаконосъобразни.