Проектът за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация е внесен от Емил Христов от ГЕРБ и Искрен Веселинов от "Обединени патриоти". Изданието отбелязва, че проектът бе внесен преди година и три месеца и оставен да отлежава досега.

Проектът предвижда общинските съвети да могат да създават звена за контрол по изпълнение на актовете, свързани с обществения ред, опазването на общинското имущество и организацията на движението по пътищата в съответната община. Служителите ще носят униформа с отличителни знаци, ще имат право да изискват документ за самоличност, да съставят предупредителни протоколи и да задържат граждани до идването на полицията.

Вносителите отбелязват в мотивите, че при сегашната законодателна уредба общинските служители зависят изцяло от полицията и са принудени да извършват съвместни проверки с полицаите, за да използват техните правомощия.

Същевременно създадената през 2009 г. възможност за създаване на звена "Общинска полиция" по договор с МВР е с "ограничена приложимост поради високата цена на издръжката на един полицай от звеното". От тази възможност са се възползвали само 9 общини до момента. Законопороектът не премахва тази възможност, тя си остава за общините, които могат да си го позволят и сметнат, че им е изгодно.

Според БСП с този проект се "аутсорсва" на местната власт дейност, присъща на МВР и се показва неспособността на МВР да изпълнява функциите си.