Общинският план за противодействие на тероризма е разработен в отговор на нарастване на нивата на терористична заплаха у нас и в изпълнение на приетия в началото на тази година от Министерския съвет Национален план за противодействие на тероризма. Основните цели на плана, който трябва да бъде приет от всички общини в България, са осигуряване на постоянна и адекватна защита на гражданите на територията на общината срещу терористична заплаха; координиране на действията на териториалните структури на изпълнителната власт при овладяване на загубите и защита на населението при терористичен акт; въвеждане на нива на заплаха и степени на готовност за единно разбиране на рисковете и за координирано изпълнение на допълнителни мерки за противодействие на тероризма.

В проектодокумента са разписани отговорностите на кмета на общината за противодействие на терористична дейност, възможните сценарии на извършване на терористични актове, нивата на заплаха и степените на готовност за реагиране. Посочени са също отговорните лица и структурите, които ръководят антитерористичните действия. Планът съдържа насоки за оповестяване, информиране и привеждане в по-високи степени на готовност на противодействие на такива актове.

Въз основа на направения анализ на извършените през последните години терористични нападения в плана са формулирани четири възможни сценария.

Първият е задействане на взривно устройство в инфраструктурни обекти с цел предизвикване на промишлени аварии или бедствени ситуации. Сред потенциалните „мишени” на терористите са яз. „Върбешница”, „Горна Бешовица”, „Долна Кремена”, „Крапец” и „Ослен Криводол”, училища, читалища и административни сгради, каптажи и резервоари за питейна вода, пощенски клонове и др. обществени заведения, пътищата на територията на общината.

Вторият сценарий е използване на огнестрелно оръжие в места, където има масово струпване на хора - сградата на Общината, селските кметства, училищата, читалищата, търговски обекти, църкви и др.

Третият сценарий е свързан с вземане на заложници в различни обекти, а четвъртият - предизвикване на умишлени палежи на обществени сгради, горски масиви и земеделски посеви.