Заплатите в общинските администрация се изравняват с минималната при предстоящото й увеличение на 510 лева, уточни Живков. Става дума за 20 хиляди души, които работят в българските общини и възнагражденията им изостават в сравнение с другите сфери.

164 млн. лв. са договорени на този етап за общинската пътна мрежа. За сравнение: поддръжката и ремонтът на републикански пътища се финансира със 700 млн. лв. "Общинските пътища се равняват като дължина на републиканските, затова ще искаме субсидията да бъде увеличена поне с още 50 милиона лева", заяви по този повод кметът на Монтана.

Той уточни, че другото основно искане е да бъде увеличена изравнителната субсидия за общините с още 40 млн. лв. Досега механизмът за разпределението й фаворизира само най-малките и най-големите общини, а за останалите отпусканите средства не са променяни с години.

На XII Годишна среща на местните власти, която се проведе от 14 до 17 октомври в черноморския курорт "Албена”, Живков е отличен като личност на изборна длъжност, спечелила доверието на гражданите максимален брой мандати в община-областен център.