„25% от 47 млн. лв. могат да бъдат поискани в рамките на този месец, останалите по план могат да бъдат получени в рамките на януари догодина“, уточни той.

100 млн. лв. могат да бъдат изразходвани до края на 2022 година. Тези средства ще бъдат получени под формата на допълваща и компенсираща субсидия за дейности, свързани с ограничаване на последствията от COVID кризата.

Белчев посочи, че МФ напредвало със задачата да изготви бюджета за следващата година. Белчев заяви, че в рамките на настоящия бюджет нещата са балансирани като приходи и разходи.

Премиерът Стефан Янев пък определи дискусиите им, като конструктивен опит да се намерят пресечни точки между служебния кабинет и местната власт.

„Най-важната тема, която обсъдихме днес е за децентрализацията на общинските бюджети. Търсим варианти и възможности за най-доброто реализиране. Подготвяме се съвместно с мнението на общините и министрите да намерим точната формула, която да предложим на следващо НС, така че най-после този проблем да намери законодателно решение. По този начин общините още по-добре, тъй като са най-близо до хора по места, ще могат да откликват на желанията им за подобряване на живота, условията за възпитание на децата, за правене на бизнес“, заяви Янев.

Повечето обсъждани теми били финансови. Дискутирали как да бъдат разпределени средствата за CVOID и парите по ОП „Региони за растеж“. Било дискутирано и МФ да се включи по- активно за нуждите на общините за следващия бюджет за 2022г.

„Целта ни е една - да създаваме условия за по- добър живот на българските граждани“, подчерта премиерът.

"Децентрализацията е важен въпрос, който ни вълнува от години, 2 % подоходно облагане ще започне също да се коментира с Министерството на финансите. А от следващия месец ще получим средства за зимното поддържане. С министър Петканов обсъждахме и Плана за възстановяване. Надявам се, че следващата седмица въпросът, който поставихме - за увеличаване на средствата в Плана за възстановяване за уличното осветление, да бъде заложен", каза Даниел Панов от сдружението на общините.

Той добави, че няма да имат проблем с организацията на изборите 2 в 1.