Затова от НСОРБ предлагат промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Водещи предложения са:

* В сферата на общинските дейности да се включи "опазване на обществения ред", като съответно общинските съвети може да вземат решения/приемат разпоредби по тези въпроси;
* Общините да могат да създадат звено за контрол по опазване на обществения ред, изпълнение на актовете на органите на местната власт, опазване на общинското имущество, организация на движението;
* Общинските служители в тези звена да могат да изискват документи за самоличност, да задържат нарушителите до пристигане на полицейски орган, да отправят писмени предупреждения на (потенциални) нарушители и др.

Една от целите на предложените промени е да няма припокриване на функции между МВР и звената в общините, а по-скоро допълване, конкретизира кметът на община Самоков. Общините искат да останат в сила възможностите за "общинска полиция" по Закона за МВР, както и по Закона за частната охранителна дейност (ЧОД). Дейността на новите звена в общините ще даде възможност усилията на униформения състав на МВР да се насочат към по-важни и същностни полицейски дейности, смятат от НСОРБ и уточняват, че създаването на звената е правна възможност, а не задължение за общините. От нея ще се възползват тези общини, които имат капацитет и готовност да я осъществяват.

Освен това, НСОРБ предлага за обсъждане някои изменения в Закона за движение по пътищата. Предложенията - общините да могат да установяват нарушения на правилата за движение чрез изградени от тях системи за видеоконтрол в населените места, глобите, събирани за нарушения, установени с това видеонаблюдение, да постъпват в бюджета на общината и да се използват за изграждане и поддържане на системи за видеоконтрол на движението. Всички тези предложения представи кметът на Стара Загора Живко Георгиев, който отдавна е радетел за такива действия.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към парламента Цветан Цветанов уточни, че издръжката на един полицай достига 2800 лв. и е ясно, че общините не могат да осигурят това финансиране. По тази причина общините разчитат на договорни отношения с частните охранителни фирми. Тук не става дума държавата да избяга от отговорност - става дума за превантивната дейност, която да осигури спокойствието на гражданите, каза Цветанов.

Източник: actualno.com