„Преди две години с европейски средства извършихме ремонт и цялостна реставрация на турския склад и го превърнахме в един прекрасен Епиграфски център – Археологически музей на закрито с широк обществен достъп. Музеят се посещава от все повече туристи и видинчани. На 20 май получихме решение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, във връзка с кандидатстването ни миналата година по Оперативна програма „Региони в растеж“, приоритетна ос 6 – „Регионален туризъм“ за одобряване на проекта за възстановяването на Видинската Синагога.
Безвъзмездното финансиране ще бъде в размер на 8 275 000 лв. и още 1 500 000 лв. от фонда-посредник, за да възстановим в цялото й великолепие тази знакова сграда като културен център „Жул Паскин“. Използвам възможността още веднъж да благодаря на Правителството за това, че подкрепи за пореден път Община Видин и осигури европейско финансиране, на Организацията на евреите в България „Шалом“ и регионалното й сдружение във Видин за благородния жест да дарят Синагогата и сега ние сме на старта да вдъхнем нов живот на тази невероятна сграда“ – каза Ценков. Той обясни, че турският барутен склад е възстановен с целеви средства от общинския бюджет в размер на 16 000 лв., като ремонтните дейности са извършени от фирма „Универсал Ж“ с управител Жоро Василев.

Директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова разказа, че този тип съоръжения като барутния склад са малко известни в българската историография. Те са свързани с името на султан Баязид II, който управлява между 1481-1512 г., когато Османската империя започва сама да изработва барут. В началото в складовете се е правел барут, а впоследствие се е съхранявал, заедно с муниции и оръжие.

Възстановяването на барутния погреб във Видин е съобразено с автентичния му вид. Покривът е от пръст и затревен. „Тъй като помещението е влажно и вкопано в земята, в него не биха могли днес да бъдат изложени движими културни ценности. Целта беше да облагородим този район, защото барутниците са се намирали в отбранителната зона на „Баба Вида“ - допълни Фионера Филипова. Барутният склад няма статут на паметник на културата и няма категорични данни от кой период датира. Друг възстановен барутен склад със същите размери се намира в гр. Ардино, но той не е вкопан в земята.

Източник: vidin.bg