Дейността по проекта е започнала с идентифициране на такива млади хора и се работи за улесняване на техния достъп до информация за спецификата и възможностите на пазара на труда и на системата за образование и обучение в община Враца. Срещнахме медиаторите по проекта на Общината, Калин Диков и Бисерка Иванова в момент на разговор с младежи.

«Обяснавам, как бихме могли да им помогнем за създаване на умения за търсене на работа и за представяне пред работодател. Ромите, пък и много други млади хора не знаят, какви са начините да за повишаване на професионалните им умения. Вече сме разговаряли с десетки, които прояват интерес да работят като озеленители. Обясняваме им, че около 50 младежи от целевата група ще придобият професионална квалификация по специалност “Озеленяване и цветарство” - каза за медията ни Диков.

Проектът „Подкрепа за включване в пазара на труда на неактивни млади хора от община Враца” предвижда 53 младежи ще са включени в субсидирана заетост за срок от 6 месеца - 30 работници озеленяване и 3 работници в строителството към “БКС-Враца” ЕООД и 20 работници озеленяване към Общинско предприятие “Спорт и туризъм”. Бисерка Иванова поясни, че им предстои да разговарят с много млади хора и да идентифицират около 70 души от целевата група, на които да се изготви индивидуален профил за определяне на потребностите. Усилията им са и в посока поне 10 ромски деца да се върнат в училище, а други да научат, че е важно да се регистрират в „Бюрото по труда”

За желаещите и мотивирани да работят ще бъде предоставено обучение за придобиване на квалификация. Проектът се осъществява с безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. и е на стойност 318 812 лева. Ромите в града ме познават- обясни Калин Каменов. Все казват, че за тях няма работа. Ето сега около 50 от тях ще имат възможност да започнат работа. Да дойдат при нас ще им обясним подробно какви са изискванията и условията-допълни медиаторът Диков, който не се срамува, че има ромско потекло и казва, че който има желание, иска да работи и да се учи, независимо от своя етнос може да го направи.