Според закона общинарите нямат право да са еднолични търговски, съдружници, акционери или пък да са в управителния или надзорния съвет на дадена компания, ако тя има сключени договори с общината, в чийто местен парламент са съветници. Същата забрана важи и за договорите с общински фирми. Това ограничение обаче предизвика хаос сред местната власт, като множество общински съветници предприеха мерки за излизане от фирмите си.

Депутатите предлагат този текст от закона да влезе в сила едва от 1 декември 2019 г., вместо да важи от края на януари тази година. Това на практика означава, че с мораториума ще трябва да се съобразяват следващите общински съветници от мандат 2019-2023 г., тъй като догодина трябва да се проведат местни избори.

В мотивите си народните избраници, които са внесли измененията, посочват, че настоящите общински съветници вече са подали декларации за несъвместимост. В практиката обаче се създавали различни хипотези по отношение на вече сключени договори, като например такива за наем на помещения, които се ползват от личните лекари, които са и общински съветници, за техните кабинети. В мотивите към законопроекта се посочва също така, че за новите ограничения трябва да се осигури период, така че бъдещите общинските съветници да съобразят и да решат дали въобще искат да влязат в местната власт.

Предложените поправки всъщност са първите, касаещи новия антикорупционен закон. Ако бъдат приети, нормативният акт ще бъде приет едва няколко месеца след като бе гласуван окончателно от депутатите в края на декември миналата година и обнародван в Държавен вестник месец по-късно.