Домашните любимци може да се разхождат само на одобрените и определени за целта алеи, като собственикът упражнява постоянен непосредствен контрол за избягване на евентуални конфликти.

Местоположение на алеите е както следва:

* Ул. „Георги Апостолов”;

* Парк „Хижата” - по асфалтовите алеи към паметника на Вестителя; На полянката над паметника и Хижата разхождането и свободното пускане на домашни любимци се забранява, за да се осигури спокоен отдих;

* Северен обходен път на ж. к. „Дъбника” по цялото протежение на пътя от северната страна,

* От Оряховско шосе до Криводолско шосе;

* Кв. „Сениче” – южно от бл. 54;

* Тревните площи срещу Психодиспансера;

* Кучешка площадка в ж.к. „Дъбника”.

Разхождането на куче на публични места да става с нашийник и повод, а кучета от породите: кавказка овчарка, българско овчарско куче (каракачанско куче), германски дог, немско овчарско куче, ризеншнауцер, московска стражева, черен териер, доберман, ротвайлер, бултериер, питбул и стафордширски териер, мастиф, аржентински дог, ирландски вълкодав = и с намордник.

От Община Враца напомнят, че крайният срок за заплащане на годишната такса е 31 март и е в размер на 12 лв. След този срок и при констатирани нарушения ще се налагат санкции в размер от 50 лв. до 250 лв. на основание Наредбата за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета и овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Враца.