Община Враца започна изпълнението на нов социален проект - "Подкрепа за включване в пазара на труда на неактивни млади хора от община Враца“. Той се осъществява с безвъзмездна финансова помощ в рамките на процедурата "Активни“ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. и е на обща стойност около 320 000 лв. Срокът за изпълнението на проекта е 20 месеца - от май 2016 г. до декември 2017 г.

Основната цел на проекта е мотивиране за активно поведение на пазара на труда и интеграция в заетост на млади хора до 29 г. възраст, включително такива, които не учат, не работят и не са регистрирани като безработни лица в Агенцията по заетостта.

Партньори по проекта са Община Враца, която е бенефициент и Българско сдружение за личностна алтернатива - София, Дом на науката и техниката - Враца, БКС - Враца и Общинското предприятие "Спорт и туризъм“.

По проекта са идентифицирани около 70 младежи от целевата група, на които е изготвен индивидуален профил за определяне на потребности. 50-на младежи от целевата група ще придобият професионална квалификация по специалност “Озеленяване и цветарство”. Около 7-10 човека ще бъдат върнати в образователната система и/или регистрирани в дирекции “Бюро по труда”. 53 младежи ще бъдат включени в субсидирана заетост за срок от 6 месеца - 30 работници озеленяване и 3 работници в строителството към БКС - Враца и 20 работници озеленяване към Общинското предприятие “Спорт и туризъм”.