По-голямата част от санкциите са от пропуски при първата фаза от градската част на проекта, която включва подмяна на ВиК-а мрежата. Около 4 млн. лв. пък са корекциите по втория етап от мегапроекта. Според зам.- кмета, фирмите, работили по двата етапа от градската част на проекта, са "имитирали' дейност или изобщо не са работили. "Там, където е работено, 25% от извършеното е некачествено", поясни Попова.

Тя каза още, че е наясно с привършилото търпението на врачани, но сподели и една добра новина, че и на водния цикъл му идва края. Според думите й, до 2020 г. с 88 000 000 лв., вследствие на фазирането, ще бъдат довършени дейностите по етап 1 и 2. Дотогава ще бъде изграден довеждащия водопровод от язовир "Среченска бара“. До края на юни трябва да завърши вторият етап на пречиствателната станция и тя ще бъде пусната в експлоатация.

Попова припомни, че общинската управа е прекратила договора с изпълнителя на етап 2 - "Понсстройинженеринг“, която междувременно е изпаднала в несъстоятелност, а активите и пасивите й са били поети от Българска банка за възстановяване и развитие. Тя съобщи, че на 10 април е сключено споразумение, според което до края на годината "Понсстройинженеринг" ще довърши в режим на неустойки поетите ангажименти.

За около 3 млн. лв. са строителните дейности на обектите, които "Понсстройинженеринг“ има да довърши във Враца. Попова беше категорична, че са осигурени и средства за отчуждаване на 480 имота, засягащи трасето на довеждащия водопровод и не се очакват проблеми по разрешителното за строеж.

В пресконференцията взеха участие, Крум Горанов - ръководител на звеното за управление на проекта за Воден Цикъл, Ивайло Иванов - юрист в Община Враца, Борислав Димитров - Оперативен директор в „Понсстройинженеринг“ АД, Иван Иванов - подпомагащ звеното за изпълнение на проекта, по отношение на довеждащия водопровод „Среченска бара“, Бруно Ваш - председател на Надзора и Емил Йончев - представител на Надзора.