Това е записано в приетия на последното заседание на Общинския съвет „Правилник за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на Община Враца”.

Правото на еднократна финансова помощ, по този Правилник ще имат единствено лицата навършили 18 години към датата на раждане на детето. Финансовата помощ ще бъде отпускана на родителите за отглеждане до трето поредно дете включително. Ограниченията не се отнасят за трето поредно раждане на близнаци, тризнаци и т.н.

Еднократната финансова помощ се отпуска при едновременното наличие на няколко условия. Новороденото или осиновено дете трябва да е с постоянен адрес на територията на община Враца и към момента на подаване на заявлението двамата родители са с настоящ адрес на територията на община Враца, като единият от тях има постоянен адрес тук, не по- малко две години от датата на подаване на заявлението - декларация. Това дава възможност и на родители от Враца, които са студенти в други градове, също да имат възможност да получат еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете.

На предварителните срещи на отделните политически групи представени в Общинския съвет и кмета Калин Каменов, за обсъждане на бюджета, ВМРО имаше предложение еднократна финансова помощ от Общината да не се отпуска на родители, които нямат средно образование. Предложението не беше прието, тъй като за разлика от вносителите му, кметът го намери за дискриминационно.