Кметът на Враца приветства участниците и сподели очакванията си от реализацията на проекта. "Проектът, на който даваме начало и ще реализираме с партньорите от Румъния, е изключително необходим и за двете страни. Населените места ще получат подкрепа за превантивни действия и съоръжения по отношение на ефективно и навременно реагиране при бедствия и аварии”, каза Калин Каменов.

Целта на проекта е да се подобри съвместното управление на риска в трансграничния район Долж - Враца. Неговият бюджет е в размер на около 6 000 0000 евро, от които близо 5 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие, срокът за изпълнение - 36 месеца.

За нуждите на Община Враца ще бъдат закупени превозно средство за изтегляне на тежкотоварни превози при пътни инциденти, високопроходим 4x4 автомобил, техническо спасително превозно средство, надуваема лодка с ремарке за транспортиране, зимен камион със снегорин и разпръсквач на пясък и сол. Списъкът се допълва от многофункционална система за ЕКГ, дефибрилация и мониторинг на пациенти, способна да осъществява телеметрия на жизненоважни данни в реално време, аварийна транспортна вентилационна система за командно и асистирано обдишване с интегрирана бутилка за кислород Ще бъде закупена и линейка за новородени деца, оборудвана с транспортен инкубатор, специализирано превозно средство за транспортиране на кръвни продукти или органи за трансплантация.