Първата програма е свързана с доброволчеството. Община Видин започва набирането на доброволци, които ще се заемат с организирането и провеждането на културни и спортни събития, ще участват в облагородяването на града. Служителите на общинската администрация се включват първи.

Втората програма, която Общината ще реализира през юли и август е „Лятна занималня за малки и големи“. Тя ще даде възможност на децата и младежите да осмислят пълноценно свободното си време през летните месеци.

Третата нова програма е за платен стаж, в рамките на който младежи ще могат да работят в общинската администрация и в общинските предприятия. Така те ще добият професионален опит, трудови навици, качества като отговорност и трудолюбие.

В пресконференцията участва и Пенка Асенова, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Община Видин. Тя обясни, че идеята е в доброволческите инициативи да се включат също деца и младежи, с които комисията работи, като по този начин се подпомогне тяхната социализация. И други представители на общинската администрация, на Общински културен институт „Дунав“, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, Регионален исторически музей също дават пример, включвайки се като доброволци.