Решението за отпускане на средствата е взето на днешното заседание на Министерски съвет.

Развитието на културата, образованието и туризма са сред приоритетите в управленската програма на Община Видин през мандат 2015-2019 г. Добрата материално-техническа база на културните институти, училищата и детските градини е важно условие за създаване на подходящата среда за работа и обучение.

Сградата на драматичния театър е първа по рода си в България. Построена е през 1891 г. и е паметник на културата. Тя се намира на входа на крайдунавския парк и за жителите на града е символ на творческото начало в театралното дело.

Гимназията с преподаване на чужди езици е сред предпочитаните учебни заведения във Видин с над 45-годишна история.

Извършването на реставрация и ремонтни дейности в двете сгради с помощта на държавата, ще бъде още една стъпка за изпълнение на поетите ангажименти от общинското ръководство.

Кметът на Община Видин благодари на Министерски съвет, лично на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов за взетото решение и подкрепата за Видин.

„По този начин ще бъде съхранена за поколенията 126-годишната сграда на видинския театър, а нашите деца, които се обучават в ГПЧЕ „Йордан Радичков” ще учат в модерна и приветлива среда. Убеден съм, че благодарение на доброто взаимодействие между местната и държавна власт, ще бъдат решени и други важни за развитието на Видин проекти”, подчерта Огнян Ценков.


Източник:
vidin.bg