На територията на Община Видин няма изградена топлофикационна система или газоразпределителна мрежа, поради което Общината ще заложи на подмяната на горивните устройства на твърдо гориво с такива, използващи единствено електричество или пелети.

В момента се изготвя апликационна форма за кандидатстване за финансиране по ОП “Околна среда“ 2014-2020“, а срокът за нейното подаване е до месец май. Проектните предложения трябва да се представят в рамките на 6 месеца от датата на обявяване на процедурата.

Във връзка с поетапното изваждане от употреба на отоплителни уреди в Община Видин ще започне подмяна на печки или котли с такива, които отговарят на стандартите за екодизайн. Те могат да преминат на потребление на електричество за отопление за собствена сметка, приложимо за Видин. Общините ще отговарят за всички аспекти на прилагането на мярката за поетапно изваждане от употреба, която ще включва два етапа: подготвителен - до 2020 година и разгръщане на програмата за изваждане от употреба на уредите и замяната им с алтернативни методи на отопление - от 2020 до 2024 година.