Коледната украса може да бъде разположена върху външната фасада или на входа на зданието, както и да бъде обособен кът в двора й.

От 2 до 15 декември 2022 г. желаещите да участват трябва да изпратят на имейл koleda.montana2022@abv.bg по 3 качествени дигитални снимки на своята коледна украса във формат jpg или jpeg с наименование на файла, изписано на латиница име на сградата. Снимката трябва да е придружена с текст в имейла, който да съдържа следната информация: име и адрес на институцията, чиято коледна украса е заснета, име, презиме и фамилия на изпратилия снимката, телефон за контакт. Една сграда може да участва само с една кандидатура. Кандидатури, които не отговарят на горепосочените условия нямат да бъдат разглеждани.

Дигиталните снимки ще бъдат събрани от организаторите в специални албуми и публикувани на Facebook страницата „Коледа в Монтана“.

От 15 до 21 декември всички граждани може да дадат своя лайк за най-впечатляващата екстериорна украса. Наградите ще бъдат присъдени на снимките, събрали най-много лайкове.

Наградите ще бъдат връчени на 23 декември в 17:30 ч. на концерта „Коледно настроение“ на откритата сцена на площад „Жеравица“.