Крайният срок за изпращане на конкурсните творбите на адреса на Общината е 29 септември 2017 г. Сред отличените са били утвърдени композитори като Юлиян Слабаков, Диян Диханов, Ради Радев - главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския, Орлин Бебенов, Христофор Раданов, Ангел Добрев, Стоян Пауров, Генчо Генчев, както и млади автори като Камен Пунчев, Васил Бележков, Ивайло Цвятков.

Тези произведения се изпълняват по време на Дико-Илиевите празници. Съгласно регламента на фестивала, освен че са длъжни да свирят творби на Дико Илиев, оркестрите включват в репертоара си за фестивала и по едно от произведенията, спечелили награда в предходната година. Тъй като тази година БНР беше медиен партньор, всички изпълнения са записани и новите творби ще звучат в програмите на БНР. Освен това, марш "Богоявление" на Ради Радев, който спечели първа награда през 2011 г., се свири от Гвардейския оркестър и влезе в негов компакт-диск.

Сборник с партитурите и щимите на творбите, отличени в предходните 4 издания на конкурса, е достъпен за всички на сайта на празниците и вероятно много оркестри ги изпълняват.

Камелия Василева