Депутатите обсъдиха и отчета за изпълнението на решение на Общинския съвет от 24 септември миналата година, относно установяване наличността на данни за нанесени значителни вреди на бюджета на община Мездра, вследствие на неупражнен достатъчен контрол върху работата на лица, на които е възложено управлението, както и резултатите от служебен и финансов контрол на административните преписки по Годишния отчет на изпълнението на Бюджета на Община Мездра за 2019 г., административните преписки по налагане на финансови корекции на Общината от Управляващия орган по Оперативните програми и одитните доклади на звеното за вътрешен одит, обхващащи мандата 2015-2019 г.

„Констатирани са общо 131 нарушения за периода 2015-2019 година. От тях са съставени 27 акта, а 104 – не, поради изтичане на 3-годишния срок от нарушаването на Закона за обществените поръчки”, поясни Аспарухов.

Кметът разкри още, че финансовото измерение на тези нарушения възлиза на 437 000 лева.

По предложение на общинския съветник Георги Валентинов и с 13 гласа „за”, 4 – „против” и двама – „въздържали се”, бе решено и възложено на кмета на Община Мездра Иван Аспарухов да сезира Специализираните органи, включително завеждане регресивни съдебни искове за защита финансовите интереси на Общината и възстановяване на причинените вреди на бюджета в периода 2015-2019 година от лицата, допуснали нарушенията.

Широка дискусия предизвика точката от дневния ред, обхваща частичното изменение на подробния устройствен план за застрояване на обхвата на площад „България” и пешеходните пространства към прилежащите улици, с обособяване на имоти – частна собственост.

Бившият кмет на Община Мездра и настоящ общински съветник Генади Събков обвини Иван Аспарухов, който е вносител на докладната и възложител на изработката на подробния устройствен план, в намерение да подари площада на частна фирма.

Председателят на Общинския съвет Яна Нинова внесе яснота по казуса. „Стартът на тази процедура бе даден през миналия мандат, след заявление на частния обект. Да, има заявител и това е фирмата и да, има възложител, който е кмета на Общината. Това е решено на Общински съвет, което е минало през Административен съд и е влязло в сила, т.е. тук няма нищо нередно, което е в тази процедура.”, поясни Яна Нинова.

В крайна сметка с 13 гласа „за”, 5 – „против” и един – „въздържал се” местните депутати приеха проекта за подробен устройствен план в обхвата на площад „България”.

С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласие за разпореждане с имоти – частна общинска собственост в село Царевец и упълномощи кмета на Общината да организира провеждането на търг за тяхната продажба.

Последните две точки от дневния ред на сесията, включващи жалбата, подадена от жителите на мездренския кв. „Лещака” и поисканата финансова помощ за лечение на Мартин Маринов от железничарския град, бяха отложени за разглеждане на следващо заседание.