© namrb.org

В XII Годишна среща на местните власти участват повече от 900 кметове на общини от цялата страна, председатели на общински съвети, общински съветници, секретари и експерти в общинските администрации. Първият ден на събитието премина под знака на дискусиите за устойчиво развитие на общините, алтернативите за финансиране на управлението на отпадъците, актуалните аспекти на общинските съвети и интелигентното местно управление.

Акад. Стефан Воденичаров представи концепцията за национални приоритети за устойчивото развитие на България, а представителите на общините подкрепиха с конкретни примери от практиката си и показаха своите постижения на местно ниво. Особен интерес предизвика дискусията по законопроекта, свързан с контрола на общинските язовири.

Най-много дебати обаче имаше по "горещата" тема за всички общини - финансиране на управлението на отпадъците. На базата на опита на различни общини, местните власти обсъдиха най-оптималния вариант за определяне на справедлива база за плащане на такса „Битови отпадъци“. За да не се наложи гражданите да поемат по-голямата тежест при промените, общините се надяват на пълноправен диалог с бизнеса и правителството. За целта НСОРБ ще направи анкетно проучване сред своите членове и ще проучи техния опит, за да представи приложими, аргументирани и справедливи решения.

© namrb.org

Дискусионният форум "Актуални аспекти в работата на Общинските съвети”, организиран от НАПОС-РБ с водещ Делян Дамяновски, разгледа актуални теми от дейността на местните парламенти и представи добри практики при подготовката на общински наредби. От Асоциацията обобщиха резултатите и поуките от проверка на подзаконовите актове на ОбС, извършена от Върховната административна прокуратура.

Проблемите на общинското здравеопазване бяха представени от Сдружението на общинските болници. Председателят на Постоянната комисия по здравеопазване към НСОРБ д-р Дарин Димитров формулира акцентите в предстоящата работа по отстояване на интересите на общинските лечебни заведения, актуализацията на нормативната уредба, развитието на междусекторните услуги за възрастни и разпространението на добри практики. По време на дебатите общините поставиха конкретни проблеми от практиката - намалените лимити и неизплатената надлимитна дейност, ниските цени на клинични пътеки, неравностойните условия за общински и частни болници, недостига на медицински персонал и т.н.

Форумът "Интелигентната община или интелигентен начин на управление" бе наситен с положителни примери от общините, свързани с активиране на гражданите за подаване на информация за удовлетвореност от работата на общинските администрации. Представени бяха системата от мерки, въведена от Община Добрич, и платформата "Кмете, виж" на Община Троян. Другата тема в представените добри практики бе широкото прилагане на ГИС системи в процесите на изграждане на „умни градове“ - управление на транспорта, социални дейности, сметосъбиране, комуникационни услуги. Пътят на интелигентната трансформация бе представен чрез добрата практика на Община Габрово.

През първия ден на Годишната среща официално беше открито и Специализираното изложение "Общинско ЕКСПО 2017”, на което присъства и кметът на Община Враца Калин Каменов. Представителите на общините и гостите на форума разгледаха изложбените площи на участващите 25 фирми-изложители. За трета поредна година със свои щандове в изложението участват и български общини.

Днес предстоят дискусии по темите "Електронното управление и намаляването на административната тежест - общи задачи на институциите” и "Партньорството между властите - ключ към успешното развитие", подписване на споразумение на сътрудничество между Министерския съвет и НСОРБ, връчване на "Европейски етикет за добро управление на местно ниво" под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на ежегодните награди на НСОРБ.

През 2010 г. Община Мездра стана носител на годишната награда на Националното сдружение на общините за община реформатор в категорията средни общини (от 20 до 60 хил. ж.) за нейния траен принос в развитието на местното самоуправление, а през 2013 г. бе удостоена със сертификат за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление.

Утре работата на форума продължава с дискусионните форуми "Общинската социална политика - възможности за надграждане”, "Устройство на територията и жилищна политика”, "Общините и държавата - заедно за по-чиста околна среда” и "Развитието на селските райони - перспективи и ресурси" и др.

Сред гостите на XII Годишна среща на местните власти са министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на околната среда и водите Нено Димов и на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков, председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков, председатели на парламентарни комисии, заместник-министри и експерти.

P. S. Впрочем, въпреки че Община Мездра си командирова PR да отразява работата на Годишната среща на местните власти в "Албена", на официалната интернет страницата на Общинската администрация все още няма и ред за това събитие.

В статията са използвани снимки и актуална информация за форума от сайта на НСОРБ: namrb.org