Със средства в общ размер на 5 720 475 лв.. се осигуряват финансово дейности по модулите "Оптимизиране на училищната мрежа“, "Рационализация на мрежата от професионални училища" и "Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини, ученическите общежития и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование".

Националната програма "Оптимизация на училищната мрежа“ е с бюджет 30 717 000 лв. Нейните цели са свързани с предоставянето на по-добри условия за обучение и възпитание на учениците след извършена оптимизация на мрежата от училища и повишаване ефективността на разходите на училища, детски градини, ученически общежития и регионални центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование чрез оптимизиране на вътрешната им структура.

Съгласно Решение №329 от 27.04.2017 г., прието от Общински съвет - Мездра на основание чл. 21, ал. 1 т. 23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 312, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование и внесено предложение до Министъра на образованието и науката да се закрие Основно училище "Хаджи Димитър" - Елисейна считано от учебната 2017/2018 г., Община Мездра е класирана по критериите на първи модул "Оптимизиране на училищната мрежа".

Във връзка с това, Община Мездра ще получи 50% авансово финансиране на стойност 66 239 лв.