Ето защо Община Мездра възнамерява да създаде собствено звено към ОбП "Чистота", което ще бъде ангажирано с улавянето на безпризорните домашни любимци и настаняването им в приют. Предвижда се да бъде изграден и общински приют за бездомни кучета. За целта в Бюджет 2017 са заложени близо 30 хил. лв., което е двойно повече в сравнение със средствата, планирани в миналогодишния бюджет. Предвижда се да бъде закупен и пневматичен пистолет за маркиране на бездомните животни.

През второто полугодие на миналата година в гр. Мездра и в 27-те съставни села на общината са регистрирани само 38 безстопанствени кучета, става ясно от шестмесечния отчет за изпълнение на Програмата за овладяване на тяхната популация. За същия период са кастрирани 35 бездомни кучета - 6 в града и 29 в селата. Броят на безстопанствените кучета, уловени от доброволците от "Animal help” на базата на постъпили жалби и сигнали от граждани и настанени в приюта в Долна Кремена, е 24. Същевременно през периода юли-декември 2016-са в ОбА са подадени 5 жалби от граждани за агресивни кучета.

"Отчет на безпомощността", така го определи на заседанието на местния парламент кметът на Мездра.

"Популацията на безстопанствените кучета не е овладяна, заяви от своя страна д-р Митка Лечева, председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности в Общинския съвет. Градът ни е пълен с бездомни кучета. Една част от тях са агресивни, особено в студеното време”.

Дали новите мерки за решаване на проблема, които възнамерява да предприеме Община Мездра, ще дадат резултат, ще покаже времето.

Снимки: Animal help - Мездра