Основната цел на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е да осигури подходяща и достъпна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид резидентни и съпътстващи услуги в общността включително и здравно – социални, които да заменят институционалния модел на грижа за деца.

Подкрепата за деинституционализацията на социалните услуги за деца ще се предоставя в съответствие с Картата на услугите за подкрепа на общността и в семейна среда и Картата на резидентните услуги, утвърдени от Междуведомствена работна група за управление на процеса по деинституционализация на грижата за децата.

В рамките на ОПРР 2014-2020 ще се финансира изграждането, ремонтът, обзавеждането и оборудването, необходими за създаване на тези нови услуги.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за Община Мездра е 746 500 лв.

Предвидените помещения/сгради за изграждане на новите услуги са съобразени с функционални характеристики, одобрени от Министерството на регионалното развитие и благоустройство /МРРБ/ и Министерството на труда и социалната политика/ МТСП/ и ще бъдат разположени в бившото Ученическо общежитие, намиращо се в гр. Мездра, ул.“Сердика“ № 4 - 3-ти и 4-ти етаж на сградата на Дом за стари хора.

Съгласно процедурата вече е пристигнало и съгласувателното писмо за терена от МТСП, в което предложението на Община Мездра за разкриване на двете нови социални услуги има положителен отговор.

В срок до 3-ти август Община Мездра ще внесе проекта в МРРБ. Услугите ще бъдат реализирани в рамките на 24 месеца. Дейностите по процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ ще бъдат поддържани минимум 5 години след датата на приключване на проекта.