Кметът Генади Събков и Розалина Георгиева - началник на отдел "Общинска собственост, инвестиции, проекти и обществени поръчки", направиха разяснения за новата процедура за набиране на проектни предложения, критериите за допустимост, какви са необходимите стъпки, които сдруженията на собствениците трябва да изпълнят.

Общият размер на средствата по процедурата е 38 170 000,00 лв., като допустими кандидати за финансиране са 28 града, сред които е и Мездра. За разлика от предходната процедура, в която Община Мездра беше директен бенефициент, настоящата покана е за набиране на проектни предложения на конкурентен подбор, при която проектните предложения на 28-те общини ще се конкурират и проектите на Община Мездра може да не получат финансиране.

Това означава, че ако Общината вложи ресурси за обследвания и проектиране, средствата може да не бъдат възстановени, поради което Общината счита за незаконосъобразно разходването на общински публичен ресурс за частни сгради. Техническото обследване на сградите ще се извърши за сметка на собствениците, като Община Мездра заявява готовност да консултира всяко сдружение относно допустимостта на сградата, както и по отношение на изискванията, свързани с изготвянето на техническо и енергийно обследване.

Всяка община кандидат по процедурата може да подаде неограничен брой проектни предложения, като няма ограничение в броя и собствеността на сградите, които може да бъдат подадени в един проект. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по всеки индивидуален проект е 200 000 лв., а максималният не може да надхвърли 1 200 000 лв.

Допустими многофамилни жилища за енергийно обновяване са:

- многофамилни жилищни сгради, които са масивни сгради и са проектирани преди 26 април 1999 г. в строителните граници на града;

- многофамилни жилищни сгради с не повече от 35 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно-повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им в строителните граници на града.

По програмата могат да бъдат обновени единствено цели сгради. Сдружението/сдруженията на собствениците подава/т заявление/я за обновяване на цялата сграда.

Одобрените сгради ще получат до 100% безвъзмездна финансова помощ.

Ще се финансира икономически най-ефективният пакет от енергоспестяващи мерки за сградата, с който се постига най-малко клас на енергопотребление "С" в съответствие с Наредба №7 от 2004 г. за енергийна ефективност на сгради.

Няма да се финансират:

- Подмяна на отоплителни тела в самостоятелните обекти.

- Подмяна на асансьори с такива втора употреба.

- Обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти.

Строително-монтажните работи по общите части на многофамилните жилищни сгради, които обхващат: ремонт на покрив; подмяна на асансьори; ремонт на стълбищна клетка, площадки, коридори, асансьори, могат да бъдат финансирани само ако сградата постигне най-малко клас на енергопотребление „С“ и минимум 60 % енергийни спестявания.

Заявления за интерес и финансова помощ могат да бъдат подадени всеки работен ден в деловодството на Община Мездра в срок до 17:00 часа на 30 юни 2018 г.

36-те Сдружения на собственици в община Мездра, които сa регистрирани по предходната процедура, но не са одобрени, могат да кандидатстват отново, като не е необходимо да се регистрира ново Сдружение, но следва да подадат ново заявление за интерес и финансова помощ, придружено с изискващите се документи и участват на общи начала с новорегистрираните.

Подробна информация за процедурата, начина на кандидатстване и образците на необходимите документи е налична на интернет сайта на ОПРР: www.bgregio.eu, в меню "Кандидатстване“, под меню "Актуални схеми“.

Детайлна информация от проведената информационна среща е публикувана и на подготвена от Община Мездра брошура, която можете да изтеглите от следния линк: http://mezdra.bg/?p=29430