Одобреното проектно предложение на Община Мездра е подадено по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз (ИСУН 2020), по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за деинституционализация на грижите за децата“, Приоритетна ос 5 “Регионална социална инфраструктура“ на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Основната цел на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид резидентни и съпътстващи услуги в общността, включително и здравно-социални, които да заменят институционалния модел на грижа за децата.

В рамките на ОПРР 2014-202 г. ще се финансира изграждането, ремонта, обзавеждането и оборудването, необходими за създаване на тези нови услуги.

Предвидените помещения са разположени на третия и на четвъртия етаж в бившото средношколско общежитие на улица “Сердика" №4. Проектът трябва бъде реализиран в рамките на 24 месеца. Дейностите по процедура "Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ ще бъдат поддържани минимум 5 години след датата на приключване на проекта.