Предварителното записване за участие срещу представяне от желаещите да хванат кръста на лична карта и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние, е обичайна практика, въведена в доста общини у нас. За улеснение на участниците това обикновено се прави на мястото на събитието, непосредствено преди извършването на самия ритуал. Верни на народната поговорка "Ако искаш да ти е мирна главата, не я туряй в торбата”, от Община Мездра обаче явно са решили "да си вържат гащите" като накарат мераклиите да подпишат специален "договор" - ювелирен документ, който спокойно може намери място в Наръчник за бягство от отговорност. Вижте този уникален образец в сферата на европейското право, който ви предлагаме без редакторска намеса, барабар с правописните и пунктуационни грешки:

ДЕКЛАРАЦИЯ / ДОГОВОР

За участие в ритуала по хвърлянето и изваждането на кръста от водите на река "Искър" на 06.01.2018 г. - Йордановден

1. Участникът има навършени 18 години.

2. Ако участникът няма навършени 18 години, прилага писмено съгласие за участие от родител/настойник при записването си за участие.

3. Участникът приема за своя сметка потенциалната опасност за здравето и живота си при участие в ритуала по хвърлянето и спасяването на кръста от водите на река „Искър“. Основните рискове могат да бъдат причинени от температурата на водата, личното му физическо състояние, умението му да плува, екипировка, метеорологични условия, случайни предмети, стъкла, корени и други по дъното на реката, измръзване и други независещи от организаторите условия.

4. Участникът декларира, че е физически здрав и действията му не са противопоказни на лекарско предписание.

5. Участникът е съгласен настоящият договор за освобождаване от отговорност да бъде използван от организаторите на проявата и декларира и декларира, че носи отговорност за действията си по време на протичането на ритуала.

6. Организаторите и другите участници не носят никаква отговорност в случай на претърпени от участника материални щети, кражба на имущество, физически травми, инвалидност или смърт, както и за всички други възможни злополуки по време на мероприятието. Участникът е съгласен споменатите в тази точка физически или юридически лица да бъдат обезщетени и защитени от всякакъв вид искове и оплаквания от трети лица в следствие на неговите действия по време на ритуала.

7. Участникът дава съгласие да получи медицинска помощ при наранявания и травма.

8. Участникът е наясно, че настоящият договор за освобождаване от отговорност се прилага в границите на законовите разпоредби на Република България.

Участник: ...............................................................................

(Име, презиме и фамилия)

Дата:.........................2018 г. Подпис: ....................................

Предвид факта, че миналата година само двама храбреци дръзнаха да се пробват да извадят кръста от ледените води на Искъра, тази година, с поредното ноу-хау, въведено от Община Мездра, се очаква участниците да бъдат още по-малко. Освен ако в ритуала не се включат служителите в Общинската администрация…

За сравнение: в Зверино, където миналата година също беше възродената традиция за спасяването на Христовия кръст, желаещите да участват в ритуала, съпроводен от мъжко хоро във водите на река Златица, досега са повече от седемдесет. Без да подписват фермани, водени само от духа на българщината.

Иначе честването на Богоявление в Мездра ще започне с Божествена св. литургия и Велик водосвет, които ще бъдат отслужени от 9:00 часа в събота, 6 януари, в енорийския храм "Св. Георги Победоносец". В 10:45 часа ще тръгне литийно шествие от храма до стария мост на река Искър, а хвърлянето на кръста ще стане в 11:00 часа.

От Община Мездра предупреждават, че в спасяването на кръста могат да участват само предварително записани граждани. Регистрацията за участие в ритуала се извършва в сградата на Общинската администрация, ет. 2, стая 216 от Жанета Маринова до 5 януари 2018 г. в рамките на работното време (от 8.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 17.00 ч.). Ако участникът няма навършени 18 години, трябва да приложи писмено съгласие за участие от родител (настойник).

На другия ден, 7 януари (неделя) от 9:00 часа в храм "Св. Георги” в Мездра ще бъде отслужена архиерейска св. литургия, оглавена от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Врачанската митрополия.

Oт Църковното настоятелство отправят покана към миряните да присъстват на празничните богослужения и на ритуала за "спасяване" на Богоявленския кръст!