„Сигурно в нашите представи Албания е изостанала страна, с която доскоро се сравнявахме и черпехме самочувствие, но от посещението ми на място видях, че нещата не стоят точно така”, сподели по повод визитата кметът на Мездра Генади Събков. Усетих динамиката и желанието за развитие, усетих енергията в тези хора и смятам, че много скоро те ще постигнат значими резултати във всяка една област и всяка една сфера. Изключително динамично се развиват всички неща в Албания и в този смисъл се радвам, че можем да общувамес тях. Можем да обединим възможностите и опита, който имаме от предприсъединителния период към Европейския съюз, защото това е и тяхната амбиция”.

По време на визитата бяха подписани Договори за сътрудничество между Община Мездра и двете общини-партньори, разположени в Източна Албания и по-точно в областта Голо Бърдо.

„По отношение на културата, традициите и самобитността сме много близки и смятам, че имаме много общи неща, допълни Събков. Двете общини имат много населени места в историко-географската област Голо Бърдо, където има много етнически българи и смятам, че за тях е голяма чест и гордост, че могат да общуват с представители на Майката Родина. За нас пък ще е престиж да им помогнем с каквото можем”.

В рамките на тридневното си посещение в Албания Събков, Нинова и Дамяновски посетиха столицата Тирана и градовете Елбасан и Дуръс. Те бяхапридружавани от председателя на Дружеството на българите в Албания "Просперитет Голо Бърдо” Хаджи Пируши.