В Деня на българската община - 12 октомври, Община Мездра отвори врати за гражданите и децата от градските училища. Гостите бяха посрещнати в заседателната зала, където имаха възможност да се запознаят с историята на родния град и да разберат какво е да бъдеш част от общинската дейност.

Мирослав Гетов представи презентацията „Към историята на кметската институция“, с която разказа за кметовете и председателите на общинските съвети от 1898 г. до наши дни.

Сред гостите бе инж. Георги Давидков - кмет на Община Мездра от 8 юни 1986 г. до 15 октомври 1990 г.,който разказа за времето на своето управление. Давидков сподели, че през всеки период на управление е имало трудности, но от градското и общинското ръководство с желание и амбиция са решавали. Той сподели за тежките дни, през които е минал града, когато е имало голяма липса на хляб и вода. Припомни на присъставщите за работата на друг бивш кмет – Марин Даков, с помощта на когото е направен площад „България“ в града и преустойството на читалището в „Дом на железничаря“.

Настоящият кмет Иван Аспарухов направи кратка ретроспекция на годините, през които е работил, и какви трудности е срещал заедно със своите колеги. Представи пред младите граждани основните задължения и отговорности на общината и изложи своите идеи и пожелания за бъдещата работа.

В изказването си градоначалникът наблегна на основния приоритет, а именно да се върне името на общината, като една от най-добре изпълняващите своите управленски функции общини в страната.

Своите поздрави и благодарности към работата за обществената кауза, отправиха председателят на Общински съвет-Мездра Яна Нинова, бившият секретар на общината Нина Данколова и настоящият секретар инж. Светлана Мицева.

След беседата учениците имаха възможност да задават въпроси на кмета и общинската администрация, за да научат повече за условията на работа, ангажиментите и отговорностите на служителите и дейността на различните отдели и дирекции.

В Деня на българските общини, директорът на Областния съвет на Български червен кръст Гергана Михалчева награди Христина Иванова – ръководител на клубовете „Приятели на Българския червен кръст“ при двете основни училища „Христо Ботев“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ със значката „Отличник на Българския червен кръст“ за активна червенокръстка дейност.