© Община Мездра

С работна сила и техника на Общинско предприятие „Чистота“ и с личното участие на служителите в комплекса, от няколко дни на туристическия обект текат усилени ремонтни дейности. Те включват полагане на хоросанова запечатка върху каменните зидове на античната и средновековна крепост, които в резултат на атмосферните влияния са в окаяно състояние, подмяна на изгнилите части на дървените парапети, които ограждат опознавателните посетителски маршрути, ремонт на покрива на обслужващата сграда, който тече, освежаване на парковата и на екскурзоводната зони.

Изцяло реновирано е изкуственото езеро, което е една от атракциите на комплекса. С нови експонати - автентични женски и мъжки народни носии и старинни вещи от бита, е обогатена колекцията на постоянната експозиционна зала „Ехо от миналото на българката“.

Предстои да бъдат подменени информационните табели, които са занемарени, и реконструиран требушетът - реплика на едноименната средновековна обсадна машина.

Само за една седмица, откакто отвори врати, след като в продължение на два месеца беше затворен поради въведеното извънредно положение в България, комплексът е посетен от повече от 100 туристи, информира неговият ръководител Нели Иванова.

Така, с напълно променена визия, Археологически комплекс „Калето“ се готви да посрещне своя 7-ми рожден ден, който ще чества на 1 юли.

Археологически комплекс „Калето” е изграден по проект „Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра”, реализиран от Община Мездра през периода ноември 2011 г. - юли 2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Античната и средновековна крепост „Калето“ е архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение (обявен в „Държавен вестник, бр. 69/1927 г. и бр. 90/1965 г.), а през 2014 г. едноименният Археологически комплекс е включен в “100-те национални туристически обекта” под №16а.

Повече информация за Археологически комплекс „Калето” - гр. Мездра може да намерите на неговия интернет сайт: www.kaleto-mezdra.bg, както и на официалната фейсбук страница на комплекса: https://www.facebook.com/Kaleto.Mezdra/.