Официалната церемония откри Светла Дамяновска, главен експерт „Култура и Художествена галерия” в община Мездра. Тя представи победителите, благодари за участието и пожела да продължават да рисуват и да съзират красотата около тях, защото светът е добър, хубав и цветен, особено по време на детството.

Конкурсът, организиран от община Мездра, протече на три етапа в три възрастови групи. Първата група - деца до 6 години, във втората участваха ученици от І до ІV клас, а в третата - ученици от V до VІІ клас.

Рисунките бяха споделяни в официалната страница на община Мездра във Фейсбук, а гласовете се изразяваха в харесвания. Всяка творба беше придружена с име и фамилия на автора, възрастова група и наименование на селището, в което живее.

В първия етап, на тема „Великденски празници”, победител в първата група стана шестгодишната Християна Михайловска, която събра 151 гласа. Във втората група на първо място се класира второкласничката Киара Иванова с 205 гласа, а в третата – петокласничката Светослава Узунова – 380 гласа.

Във втория етап, на тема „Гергьовден - Ден на Мездра”, в първа група победител стана Цветослав Николов, който събра 107 гласа. Във втора и трета група на първите места се наредиха Киара Иванова – 190 гласа и Светослава Узунова – 230.

В третия етап, „24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”, победители в трите групи са: Деян Кътовски – 135 гласа, Любов Петкова – 339 гласа и Елис Айджанова – 131 гласа. Тринадесетгодишната Елис е от село Стоян Михайловски, община Нови пазар. Организаторите поясниха, че нейната награда ще бъде изпратена по куриер.

Победителите бяха обявени на официалната фейсбук страница и на сайта на Община Мездра. С деветте най-добри рисунки беше направена виртуална изложба, посветена на 1 юни - Международнияй ден на детето.

Наградените деца получиха грамоти и подаръчни комплекти за рисуване.

Официални гости на събитието бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, зам.-кметът Нели Минева, ръководителят на отдел „Култура, спорт и туризъм” Седефка Петкова и секретарят на Общината - инж. Светла Мицева.