Предложението беше разгледано на октомврийската сесия на местния парламент, без да бъде взето еднозначно решение дава ли се или се отказва на заявителя разрешение да се изработи такъв проект. Взетите тогава две взаимоизключващи се решения бяха върнати за ново обсъждане в Общинския съвет от областния управител Малина Николова като незаконосъобразни.

Ето защо на своята ноемврийска сесия местният парламент ги отмени и в крайна сметка разреши да се изработи въпросния проект за изменение на ПУП. "За" това решение гласуваха болшинството от общинските съветници - 11, 8 се въздържаха, а един беше "против".

В материала за сесията, публикуван на официалния сайт на Община Мездра и изпратен на медиите под провокативното заглавие "Кой е заинтересован от изработването на нов ПУП за 3 квартала в центъра на Мездра?", отново се правят неверни внушения относно ползата от изработването на този проект. "Общинските съветници в Мездра, избрани от хората да защитават еднакво интересите им, взеха спорно решение, пише във въпросното антрефиле, издържано в тенденциозен стил, недопустим за една институция. На последното си заседание сенаторите разрешиха на незаинтересовано по смисъла на закона юридическо лице - "Роял" ООД, да възложи изготвяне на нов Подробен устройствен план (ПУП) - План за регулация и застрояване, който да обхване 3 квартала в центъра на града. Заявителят немотивирано желае новия ПУП да обхване не само кв. 64, обхващащ площад "България", където е съсобственик на търговски обект, но и съседните кв. 65 и кв. 66.”

В същата памфлетна стилистика, позната ни от отразяването на предишни сесии на Общинския съвет, в статията подробно е изложено становището на кмета на Мездра Генади Събков, но не и това на общинските съветници, взели отношение по темата. Като например мнението на д-р Ивайло Тодоров, председател на групата съветници от ПП ГЕРБ, който поясни кое налага да се измени частично действащия ПУП на гр. Мездра и какви ще бъдат обществените ползи от това. А именно: липсата на актуална регулация на централната градска част, на ясно очертани граници на урегулираните поземлени имоти и на идентификация на незастроената територия, на категорично установени граници на кв. 64. Искането е в обхват от три квартала - кв. 64, 65 и 66, именно поради наличието на незатворени регулационни граници между тях.

В резултат се засягат законни права и интереси на собствениците на отделните сгради, вече частна собственост, както и на собствениците на обособени обекти в сгради на същата територия. Неустановеният характер на собствеността на територията на кв. 64 по плана на гр. Мездра не позволява на собствениците на сградите и обектите, сменили собствеността си, да извършват законосъобразни действия, управлявайки и разпореждайки се със своята собственост. А това е сериозна пречка и пред потенциалните бъдещи инвеститори, проявили интерес да инвестират в гр. Мездра.

Именно поради тази причина "Роял“ ООД инициира, в качеството си на собственик на поземлен имот и на учредени вещни права в тази територия и като такъв, имащ пълната законова легитимация и правен интерес, предоставени му от разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ), изменение на Плана за регулация и застрояване.

Поредната провокативна публикация по въпроса на сайта на Община Мездра, която беше тиражирана и от сервилни на властта платени регионални медии, предизвика широк отзвук в социалните мрежи. Председателят на Общинския съвет Яна Нинова сподели следното мнение: "Обикновено във фейсбук профилите са на физически или юридически лица. Този е на цяла община. Интересува ме каква част от общината представлява? Може да ми отговорите в брои жители или в проценти. Питам, за да зная мненията, изразени от името на общината, на колко точно наши съграждани са.”

А общинският съветник Мирослав Аспарухов коментира: "Вие и г-н Кмета ли носите отговорността за решенията, взети от законно избраните съветници!?!?!?!. Общинският съвет е законодателната власт, а кметската - изпълнителната. А вие къде сте в тези решения, но определено нямате право да вземате страна!!!!”

Мотивираното становище на "Роял" ООД - Мездра относно необходимостта от регламентиране обхвата на площад "България" в гр. Мездра и на пешеходните пространства към прилежащите улици виж тук