С разпоредба от Закона за културното наследство е създаден специален ред за предоставяне безвъзмездно управление на недвижими археологически културни ценности - публична държавна собственост, на ведомства и общини за осъществяване на дейности, свързани с опазването и предоставянето на културни ценности. Съгласно същия Закон, с решение на Министерски съвет те се предоставят за срок от 10 години по предложение на министъра на културата.

Вносителят на докладната, кметът Иван Аспарухов, предлага на Общинския съвет да отмени свое Решение от 26 април 2018 г., с което е дадено съгласие управлението на „Антична и средновековна крепост Калето“ да стане държавно.

Министерството на културата и областния управител на Враца са изразили положително становище относно искането, но за да бъде изпълнено, трябва да има решение на Общинския съвет, който да определи и срок за предоставянето на управлението на недвижимата културна ценност на община Мездра.

След одобрението на всички ангажирани институции и административни звена, Община Мездра за срок от 10 години, считано от 01 септември 2021 г. до 31 август 2031 г., ще може да управлява и да извършва дейности, по преценка и възможности, за подобряването и довършването на проекти свързани с Археологическия комплекс, с цел неговото опазване и културно развитие.