Кандидатури за участие в конкурса бяха изпратени от общините Мездра, Ардино, Сапарева баня, Ловеч, Брезово, Самоков, Стара Загора, Бургас (2 предложения), Драгоман, Петрич, Дряново, Раднево, Девня, Костенец, Чавдар, Марица, Хасково, Две Могили, Кърджали, Ямбол, Елена, Ботевград, Варна, Сливен, Малко Търново, Банско, Смолян и областните администрации Ловеч и Добрич.

Оценката на формулярите е осъществена от комисия, при спазване на критериите за оценка, които са част от изискванията в процедурата за оценяване на кандидатурите.

Съгласно изискванията на проекта, след приключване на оценката по документи на подадените кандидатури, през месец октомври е осъществено и посещение на място на петте дестинации, които са получили най-голям брой точки.

В конкурса са класирани 5 общини. Победител е Община Ямбол, а дестинации-подгласници са Община Мездра, Община Драгоман, Община Чавдар и Община Ардино. На петте избрани дестинации ще бъде извършено професионално фотозаснемане и те ще бъдат промотирани в специално изготвени брошури на български и английски език.

През месец януари ще се проведе Национална церемония по награждаване на избраните малко познати EDEN дестинации за културен туризъм.

***

ЕДЕН е мрежа на най-добрите европейски дестинации, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма за целия Европейски съюз. Проектът е одобрен за финансиране по поканата за набиране на предложения „Най-добри европейски ЕДЕН дестинации – селекция 2016“ по Програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия (2014-2020г.) – COSME. Договарящ орган е Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия към Европейската комисия. Общата стойност на проектното предложение е 46 890,00 евро (91 709,00 лв.), като средствата се осигуряват по равно между Европейската комисия и Министерството на туризма – по 23 445,00 евро (45 854,00 лв.).
Продължителността на проекта е 10 месеца – до края на 2017 г.

Целта му е да се привлече вниманието и да се промотират малко познати/нововъзникващи български туристически дестинации на тема „културен туризъм”. Става въпрос за тези, които предлагат специфична форма на туризъм въз основа на техните местни материални културни активи (т.е. културно-историческо наследство или съвременната култура, като традиционните исторически или археологически паметници/обекти, промишлени обекти, музеи, театри, галерии, съвременните архитектурни обекти, модерни градски квартали, „етнически джобове“ на градове).