Авариите по водопровода продължават и често са на няколко места едновременно. Те възникват поради остарялата и почти напълно амортизирана мрежа, за чиято подмяна от години се търси решение. Водоизточникът за града и населените места е в село Добри дол - на около 30 километра от Лом, и е изграден там преди около 60 години. Напорният водопровод е с почти 8 километра дължина, а довеждащият - 19 км. Според последната актуализация на проектите, за цялостната подмяна на тръбите и съоръженията са нужни 160 млн. лв. Общината не може да кандидатства по европейски програми за финансиране поради липса на консолидация, каза Георги Гаврилов.

Той припомни за проваления в предишни години проект за воден цикъл, включително с изграждане на пречиствателна станция. В резултат Лом е единственият крайдунавски град без пречиствателна станция, поради което държавата е в наказателна процедура и търпи санкции. Липсата й прави невъзможно и изграждането на канализация.

Пътищата са другата основна грижа на местната власт. Две трети от тях в града и района са собственост на държавата и са в лошо състояние, но средства за ремонта им няма. От тези за спешен ремонт е участъкът Лом – Козлодуй, изграждан като авариен изход към АЕЦ „Козлодуй“, както и Лом – Брусарци.

От общинската пътна мрежа приоритетен е Лом – Комощица, чийто ремонт ще струва около 4 млн. лева. Със средства от общинския бюджет предстои обновяване на десет улици в града. В тази връзка кметът отбеляза много добра събираемост на местни данъци и такси - почти 80%. Чрез частни съдебни изпълнители през миналата година, са събрани и много недобори от физически и юридически лица.

Изграждане на постковид отделение към болницата в Лом е сред проектите в развитие. За него са предвидени 100 хил. лева, осигурени в края на 2021 г. с постановление на Министерския съвет за борба със заболяването. Отделението ще е сграда на изнесен принцип. Парите са преведени на лечебното заведение с решение на Общинския съвет, но в момента се оспорва изпълнителят на обекта. Срокът за усвояването на средствата обаче намалява и проектът може да бъде загубен, сподели Гаврилов.

Най-големият работодател е местната власт, която работи по 42 социални програми. Фирма за производство на тръби осигурява заетост на 600 души, а още няколко по-големи предприятия имат с до 300 работни места.

Областният управител Ванина Вецина посети крайдунавския парк в града. Тя огледа и частен имот в местността „Бахчите“, за който е сигнализирана със жалба от собственика поради наводняване. Причината за него се оказва авария във водопровода, но проблемът е отстранен и наводняването е спряно, съобщи Георги Гаврилов.

„Надявам се да изпълните проектите си и да намерите начини за решаване на най-сериозните си проблеми, от които зависи развитието на Лом и общината. От моя страна разчитайте на съдействие по всички въпроси до съответните държавни институции“, увери го г-жа Вецина.