С решение на правителството парцел от 2338 квадратни метра в бившето армейско поделение в Лом, в който се намира военен паметник на загинали за национално обединение на България кавалеристи, е прехвърлен на община Лом.

От Община Лом възнамеряват да се обособи малък парк около паметника. За целта ще бъдат заложени средства в бюджета си за следващата година. Така гражданите и гостите на Лом ще могат да посещават паметника и да отдават почит на загиналите за обединението на България наши прадеди, обявиха от общината в крайдунавския град.

Паметникът е построен през 1931 година от другарите на войниците и офицерите, положили костите си в три войни за обединението и защитата на Отечеството.в чест на 67 кавалеристи от Втори ломски конен полк, загинали в началото на миналия век във войните за национално обединение и защита на България. Дълги години той е бил покрит с треви и храсти, след като казармата в Лом е закрита и там няма войници. Инициативата за възстановяването му е на местни граждани, които са подкрепени от общинската управа на Лом.

Втори ломски конен полк е наследник на първите опълченски кавалерийски части, а през 1885 г. начело с княз Александър Батенберг полкът преминава и заличава границата между Княжество България и Източна Румелия.

„Паметникът е поклон пред жертвата на прадедите ни, дали живота си за Родината, и трябва да бъде обкръжен с цветя и почит. Средства за реконструкцията ще заложим в новия бюджет!”, казва заместник- кметът на Лом Гинка Иванова.