© община Козлодуй

„Гостите бяха тук по европейски проект. Обикновено проектите, които изпълняваме касаят инфраструктура, и това е резонно, предвид нуждите ни. За първи път сме партньори по проект за обмен и за първи път Община Козлодуй е в ролята на домакин на толкова голямо представителство от страни от Европейския съюз. Реално по проекта работим с партньори от осем държави – Германия, Италия, Испания, Гърция, Унгария, Чехия, Полша, Албания. Единствено испанската делегация не успя да дойде, заради отмяна на полета в последния момент. Програмата беше съобразена с темата на проекта „Солидарността — ключът към решаването на социалния проблем и подкрепата за развитието на Европа в бъдеще — (KEYtoEU)”. Нашите гости успяха да видят работата ни с малцинствени групи, успяха да се запознаят с историята на сръбските преселници и да разберат повече за влашките традиции и обичаи”, сподели Лиляна Рашкова – секретар на Община Козлодуй.

В залата на ДП РАО се състоя първата дискусия, на която бяха обсъдени интеграционните политики по отношение на малцинствените групи. Споделеният опит от Унгария и Германия показа още една перспектива за дейностите, които Община Козлодуй осъществява по отношение на ромските малцинства. В срещата участваха Бисерка Димитрова – директор на НУ „Васил Левски”, здравни и образователни медиатори, които споделиха личен опит от ежедневието си. В следобедната програма участниците на място и в действие успяха се запознаят с работата с деца в училището в Бутан.

В стола на училището бяха приготвени баници и мекици, а продукцията след това беше представена на всички участващи в събитието. В кафе-паузата участниците опитаха и домашни традиционни сладки, както и домашно приготвени лимонади.

Трима италианци и една албанка, запленени от българския фолклор се включиха в работилницата за народни танци и разучиха стъпките на традиционното за този край „Право хоро”. Всички заедно се хванаха на общо хоро, с което още веднъж вплетоха ?

В работилница „Солидарност в действие” участниците плетоха знамената на държавите-участници в проекта. Всеки делегат си тръгна с подарък – знамето на собствената си държава. Кирилка Асенова – кмет на кметство Бутан, изплете германското знаме.

Живата библиотека – е активност, която училището в с. Бутан провежда за пореден път. В нея участници и деца общуват пряко и споделят опит и знания. В рамките на един час петима чужденци от Гърция, Унгария, Италия успяха да се видят с тридесет деца и да поговорят за общочовешки теми.

Посещението в Бутан завърши с добро настроение, общи хора, обща снимка, обещания за следващи подобни срещи. В обратните връзки, които участниците попълниха, се открояват следните мнения за посещението в Бутан:

„Никога няма да забравя посещението и семинарите в училището в село Бутан”, пише Евелин Черниш от Полша. „Да облека народна носия, да уча български танци е спомен, който винаги ще нося в сърцето си от Козлодуй”, казва и Клея Камбо от Албания. „Бях впечатлена от цялата програма в Козлодуй. Много ми харесаха дейностите в гимназията в Бутан”, казва и Сузана Учитильова от Чехия.

На събитието в училището в Бутан присъства и Лорета Колева – началник на РУО, Враца, която сподели много добри впечатления от организацията и въздействието на дейностите и участниците. Кирилка Асенова – кмет на селото беше неотлъчно до групата, а кметът на Община Козлодуй уважи първата част от програмата.

Интересен акцент от програмата бе посещение на традиционна българска къща в село Хърлец. Там гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол от домакинята Стелияна Симова, а лично кметът на кметството Огнемир Симов разказа за обичая „Калуш” и запазените традиции, благодарение на сърцатите самодейци. В село Хърлец „Калуш” се изпълнява повече от 80 години. През 2008 година е записан като част от Нематериалното наследство на ЮНЕСКО. Гостите бяха впечатлени от разказа за обичая, демонстрацията и последвалото заиграване с тях. Всички имаха възможност да се хванат на хоро, както и да опитат традиционни ястия като питка с пръжки, питка с туршия, саламура, качамак и др.

„В сърцето ми ще остане посещението в село Хърлец и обичая Калуш”, сподели Мариан Миклош от Унгария.

Младежките политики на община Козлодуй бяха дискутирани заедно с представители на младежкия парламент. Темата избрана от организаторите, „Младежка работа и политики”, беше много високо оценена. „Работата на младежкия парламент определено предизвика моя интерес. Настоявайте за провеждане на лекции за Европа в училище”, казва в обратната си връзка Ханс Херман от Германия. Друг участник от Германия, Анке Пол споделя: „Това, което видях за младежкия парламент ме впечатли много”.

Среща с потомците на босилеградските българи беше проведена в парк „Турлашка махала“. Стефан Златанов разказа за историята на преселниците, за живота им преди и в днешни дни. Членовете на местния клуб бяха се погрижили да посрещнат гостите с домашен кекс, пурички, баница.

Работата на гранична полиция с бежанците бе част от програмата на делегатите. С информация по темата бе ангажиран Иван Венков – ръководител на гранична полиция, Козлодуй.

По време на петото издание на Фестивала на рибата гостите успяха да усетят празничното настроение, а след това се насладиха на разходка с параход „Радецки”. По време на плаването научиха повече за поета-революционер Христо Ботев и пътя му с „Радецки” към козлодуйския бряг.

Валентин Сабадош присъства на срещата и се запозна лично с представителите на Унгария. Той разказа за своите унгарски корени, както и за мелницата в началото на Козлодуй.

За домакинството си по проекта, Община Козлодуй е привлякла повече от седемдесет местни участници и над десет институции-партньори. Четиринадесет служители от Община Козлодуй са се възползвали от възможността да участват в обмен с държавите-партньори, в рамките на двугодишното изпълнение на дейностите.