С изменената икономическа обстановка и промяната на структурата на град Враца и селата на Община Враца в демографски и икономически аспект, така съществуващата транспортната схема е неефективна, с което е създадена предпоставка за отказ от изпълнение на редица линии от страна на превозвачите. Резултатите са неудовлетвореност в гражданите на общината и натрупване на загуби от превозвачите. Изводът, до който се достигна е, че е необходимо да се направи нова транспортната схема.

С цел подобряване обслужването на населението, като се взеха предвид разпоредбите нормативната уредба, пътникопотока, постъпилите предложения от граждани и кметове и кметски наместници на населени места на територията на Община Враца, общинска администрация разработи проект на нова транспортна схема:

Цели, които сe поставят са:

Подобряването на работата на градския транспорт и превръщането му в предпочитан начин за придвижване;

Повишаване атрактивността на обществения транспорт в града, чрез подобряване на качеството и достъпността на транспортните услуги;

Създаване на по-голяма мобилност на населението и посетителите на града;

Намаляване на вредните емисии;

Повишаване капацитета на системата за градски транспорт;

Създаване на възможност за кандидатстване на Община Враца по проекти с осигурено външно финансиране.

Очаквани резултати:

Нарастване броя на пътниците в градския транспорт;

Нарастване на пазарния дял на обществения транспорт;

Положително влияние върху качеството на въздуха.

Настоящия проект на градската транспортна схема е елемент на транспортната мрежа на града и е съобразена с: големината на града, разположението и отдалечеността на жилищните квартали от градския център, вида на транспортните средства, вида на пътната мрежа и развитието на града.

С новата транспортна схема се оптимизират маршрутите на градския транспорт и по този начин се намалява излишното им дублиране, създават се линии които ги е имало, но са спрени от обслужване. Промените са съобразени не само с настоящата пътна обстановка в града, но и взимат предвид бъдещото му разрастване.

Новата транспортна схема ще влезе в сила от началото на 2018 г. Този срок се налага по следните причини: до тогава Община Враца има сключени договори с изпълнители по сега действащата транспортна схема, ще се осигури необходимо време за извършване на процедурата по възлагане на изпълнители, освен това ще има достатъчно време гражданите да се запознаят с нововъведенията.