След кончината на Негово Високопреосвещенство Дометиан, Св. Синод назначи Белагордчишкия епископ Поликарп за трети викарий на Пловидвския митрополит и ректор на Православната духовна академия “Св. св. Кирил и Методий”.

За Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан, Светият Синод определи Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Това решение предизвика широк обществен отзвук сред миряните в социалните мрежи. Видинчани настояват досегашния викарий, епископ Поликарп, да бъде издигнат и избран за наследник на дядо Дометиан, съобщи богословът Владимир Велков.

Само за два дни във фейсбук се е събрала група от 700 души, които подкрепят това искане. То е поставено на вниманието на Патриарх Неофит и Светия Синод. Във Видин започва и подписка за издигането на Поликарп за глава на Видинската епархия.

Епископ Поликарп е роден през 1978 г. в Кюстендил със светското име Петър Петров. От 2008 г. е на служение във Видинската епархия. Председател е на Църковното настоятелство най-големия храм в крайдунавския град - "Св. Димитър”. През 2014 г. е въздигнат в сан епископ с титлата Белоградчишки.

Източник: vidinvest.com