Обществено обсъждане на проекта за Общ устройствен план на община Мездра се проведе в Мездра. Предварителният проект на плана бе представен от ръководителите на сдружението, което го разработва, „ДЗЗД Консорциум Урбан Груп“. Проектът се финансира от общинския бюджет, разработва се двуфазно и е с прогнозен период на действие 20 години.

Основната цел на общия устройствен план е да предложи условия и решения за създаване на оптимална пространствена и функционална структура за развитие, изграждане и комплексно устройство на общинската територия в хармонично единство на урбанизираните територии със съществуващите природни и антропогенни елементи и специфични социално-икономически условия за устойчиво възпроизводство на обществото и за предлагане на възможности за пространственото “вписване” на общината в групата от съседни общини.

Основното значение на общия устройствен план е да служи като управленски инструмент на местната власт в сферата на устройствената политика. По време на обсъждането бяха представени задачите, които трябва да реши той, както и приоритетните направления, засегнати в него. Бяха разгледани също схемите на транспорт, собственост, електрификация, ВиК-а, газификация, за опазване на обектите на културно-историческото наследство.